Когато беше анонсиран Големият шлем, в който влизаше и петролопроводът

...
 Когато беше анонсиран Големият шлем, в който влизаше и петролопроводът
Коментари Харесай

Валентин Николов, ГЕРБ: Дали Русия няма да погледне към петролопровода Бургас-Александруполис при смяна на геополитическата обстановка

  " Когато беше обявен " Големият шлем ", в който влизаше и петролопроводът Бургас - Александруполис, беше основана компания, където 50% имаше съветско присъединяване, с по 25% бяха България и Гърция. Този търговски индивид към момента съществува, той не е закрит. Това съобщи пред БНР Валентин Николов, ръководител на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и някогашен изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ " Козлодуй ".
 
По негови думи Русия в никакъв случай не се отхвърля от стратегическите си решения. Той разясни, че " Южен поток " е бил сменен, само че задачата е била една и съща - да доставя Европа от югоизточна страна.
 
Zonanews напомня, че в далечната 1995 година, когато се заприказва интензивно за създаване на петролопровода " Бургас-Александруполис ", в България дойде тогавашният шеф на Генералния щаб на съветската войска ген. Михаил Колесников. На въпрос на публицисти за смисъла на този порект, ген. Колесников непосредствено съобщи, че той е стратегически план на Генерален щаб на съветската войска.
 
 Старият план за петролопровод Старият план за петролопровод " Бургас-Александруполис " от 1995 година Източник: Zonanews
" Има боязън, че този петролопровод, в този момент вярно обявен във връзка със заобикаляне на Босфора (защото там има проблем с прекосяването на танкерите, които би трябвало да доставят нашата рафинерия), по този метод ще можем да имаме елементарен достъп до доставчици като Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и впрочем. Въпросът е в един миг да не се трансформира от " Александруполис - Бургас ", още веднъж в " Бургас - Александруполис ". Трябва да ограничим подобен вид, тъй като при промяна на геополитическата конюнктура Русия при всички случаи ще прояви интерес към този петролопровод ", акцентира Николов.
 
Той бе безапелационен, че страната ни не е имала съвсем никакви финансови облаги от този петролопровод.
Николов означи, че дерогацията е с избран период и в един миг България няма да може да купува нефт от вида Уралс директно от Русия.
 
По негови думи с известни настройки рафинерията в Бургас е работила и с различен нефт и сигурно може да работи.
 
" Има ли възбрана, ние би трябвало да търсим други възможности. Освен другите възможности от Черноморието другият вид е през Босфора, а Босфорът е доста сложен за прекосяване. Има някаква логичност, само че би трябвало да се знае, че си заслужава тази инвестиция на фона на екологичния риск, който носи ", съобщи той.
 
Според специалиста има много огромна заплаха " да се построи една тръба, която да стои ". Николов е на мнение, че България по натурален път може да стане газов хъб.
 
Не било неприятно страната ни да има всевъзможни други възможности. Европейски Съюз обаче наложително желал при такива градежи на газопроводи, тръбопроводи да има възвращаемост и икономическа целенасоченост, посочи някогашният началник на АЕЦ " Козлодуй ".
 
" Трябва да потвърдим пред Европейска комисия смисъла на този петролопровод и в случай че в действителност можем да доставяме и други страни през него, тогава може да стане европейски план, за какво би трябвало да бъде български? ", запита риторично Николов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР